Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Αποφράξεις: Πως να ξεβουλώσω το νιπτήρα

Το ξεβούλωμα ενός νιπτήρα σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στις πιο ευχάριστες εργασίες του σπιτιού. Έρχεται όμως η ώρα που είναι απαραίτητη να γίνει. Αν δεν το κάνουμε μόνοι μας, θα πρέπει να φωνάξουμε υδραυλικό ή κάποια εταιρεία που κάνει αποφράξεις.
Οι αποφράξεις πολύ συχνά γίνονται με τη γνωστή βεντούζα αναρρόφησης. Επειδή όμως, όπως έχουμε ξαναπεί, η μέθοδος αυτή βασίζεται στη δημιουργία κενού και στην εναλλαγή πίεσης και αναρρόφησης μέσα στους αγωγούς, πρέπει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα νερού που κυκλοφορεί στους αγωγούς σας. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Καλύψτε την τρύπα υπερχείλισης του νεροχύτη ή της μπανιέρας με ένα υγρό πανί.

Υπάρχουν δύο μεγέθη βεντούζας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετική βεντούζα για τους νεροχύτες και διαφορετική για την τουαλέτα. Επιλέξτε το μέγεθος που εφάπτεται καλύτερα στο μέρος που θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, αλλά και για λόγους υγιεινής. Δεν θα πρέπει να τις μπερδεύετε και να τις χρησιμοποιείτε εναλλάξ.

Μην ξεχνάτε ότι σε περίπτωση που το βούλωμα είναι εκτεταμένο και τα νερά λιμνάζουν στο νεροχύτη ή τη μπανιέρα σας, οι χημικές αποφραξεις δε θεωρούνται οι πλέον κατάλληλες. Οπότε καλύτερα να εμπιστευτείτε τους ειδικούς! Επίσης μην ξεχνάτε ότι λιμνάζοντα νερά είναι εστίες μικροβίων και μολύνσεων. Συνεπώς συχνές απολυμάνσεις όλων των σωληνώσεων κρίνονται απαραίτητες με τη χρήση φυσικά ειδικών προϊόντων.

Άλλη παραδοσιακή μέθοδος είναι η εξής:  Ρίξτε στην τρύπα του νεροχύτη ή του νιπτήρα, 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και στην συνέχεια 1 φλυτζάνι ξύδι.  Βάλτε την τάπα και αφήστε το να δράσει για μισή έως μία ώρα.  Βγάλτε την τάπα και ρίξτε αρκετή ποσότητα βραστό νερό.  Ο συνδυασμός σόδας με ξύδι και καυτό νερό θα διαλύσει τα λίπη και τα κατάλοιπα τροφίμων ή σαπουνιού και ο νεροχύτης ή ο νιπτήρας θα πρέπει να ξεβουλώσει.

Προσοχή. Μην ρίξετε το βραστό νερό απευθείας στον πορσελάνινο νεροχύτη, αλλά μέσα στον αγωγό, και μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό, αν έχετε πλαστικούς σωλήνες από PVC, καθώς το νερό πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μαλακώσει μερικούς τύπους σωληνώσεων από PVC, ενδεχομένως να προκαλέσει χαλάρωση των αρμών (και σκεφτείτε ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου). Τους πλαστικούς σωλήνες προσπαθήστε να τους καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα αποφρακτικό έμβολο ή μια βεντούζα.

Αν το βούλωμα επιμένει, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά όχι μεγαλύτερης δυσκολίας. Πρέπει να λύσετε το σιφόνι για να ανακαλύψετε το πρόβλημα και να το καθαρίσετε, να το επιδιορθώσετε ή να το αντικαταστήσετε.

Μην χρησιμοποιείτε χημικά για τις αποφραξεις. Τα χημικά καθαριστικά σπάνια είναι αποτελεσματικά σε επίμονες καταστάσεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθειά καθαρισμού με χημικά, θα παραμείνετε με ένα νεροχύτη γεμάτο με χημικές τοξικές ουσίες που θα πρέπει να απομακρύνετε με το χέρι σας σε έναν κουβά και μετά να τα ρίξετε στην τουαλέτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου