Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Διπολική διαταραχή και κατάθλιψη

Τι είναι η κατάθλιψη

 Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχολογικής δυσαρέσκειας που χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθήματα λύπης, απόγνωσης, αδιαφορίας και απώλειας ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που κάποτε ήταν αγαπημένες. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και την ψυχική υγεία, και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές λειτουργίες και τις σχέσεις του ατόμου με τους άλλους. 

 Η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως οικογενειακά προβλήματα, στρες, ασθένειες, κατανάλωση ουσιών και απώλεια αγαπημένων ανθρώπων. 

 Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνει:
  •  φαρμακευτική αγωγή, 
  • ψυχοθεραπεία, 
  • κοινωνική στήριξη και 
  • αλλαγές στον τρόπο ζωής. 

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό για την Κατάθλιψη από το TestPap

Τι είναι η διπολική διαταραχή; 

 Η διπολική διαταραχή (ή αλλιώς διαταραχή αφορμοσύνης) είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια αφορμοσύνης, κατά την οποία οι πάσχοντες βιώνουν ένα εύρος συμπτωμάτων που κυμαίνονται από την υπερθυμία (μανιακή) ή την υποθυμία (καταθλιπτική). 

 Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αφορμοσύνης, οι πάσχοντες μπορούν να βιώνουν αυξημένο ενθουσιασμό, ευχαρίστηση, αυτοπεποίθηση, ενέργεια και διεγερτικότητα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υποθυμίας, Οι πάσχοντες μπορούν να βιώνουν απώλεια ενδιαφέροντος, ενέργειας και αισιοδοξίας, καθώς και αυξημένο άγχος, απόγνωση και αδιαφορία για το μέλλον. 

Η διπολική διαταραχή είναι μια μακροχρόνια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή των πασχόντων και την ικανότητά τους να λειτουργούν καθημερινά. 

 Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία.




Τι στοιχεία υπάρχουν για την Ελλάδα; 

 Σύμφωνα με διεθνείς εκτιμήσεις, η διπολική διαταραχή απασχολεί περίπου το 2-3% του πληθυσμού του κόσμου. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι περίπου 10 εκατομμύρια, αντιστοιχεί σε περίπου 200.000-300.000 Έλληνες που ζουν με αυτή τη διαταραχή. 

 Ωστόσο, οι ακριβείς αριθμοί για τη διπολική διαταραχή στην Ελλάδα δεν είναι γνωστοί, καθώς δεν έχουν διενεργηθεί πολλές μελέτες σχετικά με αυτήν τη διαταραχή στη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές μικρές μελέτες που έχουν δείξει ότι η διπολική διαταραχή απασχολεί έναν σημαντικό αριθμό Ελλήνων πολιτών, ενώ άλλες έχουν εξετάσει την ανταπόκριση του συστήματος υγείας στη διαχείριση της διαταραχής. 

 Επίσης, παρατηρείται μεγάλη διαφοροποίηση στη διάγνωση και θεραπεία της διπολικής διαταραχής στην Ελλάδα, καθώς η επαγγελματική ενημέρωση για τη διαταραχή είναι ανεπαρκής και η πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία είναι περιορισμένη σε πολλές περιοχές.  

Ποιος γιατρός κάνει τη διάγνωση της διπολικής διαταραχής; 

 Η διάγνωση της διπολικής διαταραχής γίνεται συνήθως από έναν ψυχίατρο ή έναν κλινικό ψυχολόγο με ειδίκευση στις ψυχιατρικές διαταραχές. Ο επαγγελματίας υγείας θα εξετάσει την ιστορία των συμπτωμάτων του ασθενούς, τη συχνότητα, τη διάρκειά τους, το επίπεδο της σοβαρότητας και την επίδραση στην καθημερινή ζωή του ατόμου.

 Η διαδικασία της διάγνωσης συνήθως περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός κλινικού ερωτηματολογίου και τη συζήτηση των συμπτωμάτων και το ιστορικό του ασθενούς με τον επαγγελματία υγείας. Επιπλέον, η διάγνωση μπορεί να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια που προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τον Αμερικανικό Ψυχιατρικό Σύλλογο (APA). 

 Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάγνωση της διπολικής διαταραχής μπορεί να είναι δύσκολη και χρειάζεται ειδίκευση και εμπειρία από τον επαγγελματία υγείας. 



Τι θεραπείες υπάρχουν για τη διπολική διαταραχή; 

 Η θεραπεία της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει συνήθως φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. 

 Η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως περιλαμβάνει τη χρήση σταθεροποιητικών φαρμάκων όπως το λιθίο, οι αντισυλληπτικοί και οι ατυπικοί αντιϋποθυρεοειδικοί. 

 Οι επιλογές φαρμάκων εξαρτώνται από την έκταση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και μπορεί να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξέταση των συμπτωμάτων, στην ανάπτυξη της αυτοεπίγνωσης και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων διαχείρισης της διαταραχής. Οι διαθέσιμες μορφές ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν:
  • τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, 
  • τη διαπροσωπική θεραπεία και 
  • τη ψυχαναλυτική θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου