Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγή σχολείου και πώς να την αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που οι οικογένειες αναγκάζονται να αλλάξουν τόπο διαμονής είτε εξαιτίας της εργασίας του ενός από τους δύο είτε εξαιτίας εκτάκτων γεγονότων. Φυσικά αυτό σημαίνει και την αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος για το παιδί που πηγαίνει σχολείο. 

Αυτή η αλλαγή είναι μία κατάσταση πολύ δύσκολη και πολύ περίπλοκη σε όποια ηλικία και να βρίσκεται το παιδί. Μάλιστα θα λέγαμε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί τόσο πιο δύσκολα θα βιώσει αυτήν την αλλαγή περιβάλλοντος. Σημαντικό είναι σε όλη αυτήν την κατάσταση οι γονείς να είναι δίπλα στο παιδί και να προσπαθήσουν να το βοηθήσουν με κάθε τρόπο. 

Καλό θα ήταν αυτή η μετάβαση από το ένα σχολικό περιβάλλον στο άλλο να μη γίνεται στη μέση της χρονιάς αλλά στην αρχή μίας νέας σχολικής χρονιάς ώστε το παιδί να μη νιώθει μία επιπλέον πίεση να συμβαδίσει με τα υπόλοιπα παιδιά και να εγκλιματιστεί στο νέο περιβάλλον. 

Σημαντικό είναι οι γονείς να βοηθούν το παιδί να ανοιχτεί και να τους εκφράζει τα συναισθήματά του ώστε να μπορεί να συζητήσει μαζί τους οποιαδήποτε φοβία και ανησυχία και να μπορούν εκείνοι να το καθησυχάσουν. 

Ακόμα σημαντικό είναι οι γονείς να μιλούν καθημερινώς με το παιδί για τα νέα δεδομένα και να του δίνουν κίνητρα να γνωρίσει καινούργιους συμμαθητές αλλά και το ψυχολογικό στήριγμα που χρειάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου